Under One Roof представя  “До ТАМ и обратно, първата самостоятелна

...
Under One Roof представя  “До ТАМ и обратно, първата самостоятелна
Коментари Харесай

Гергана Рахнева гостува във Варна с изложбата До ТАМ и обратно

Under One Roof представя  “До ТАМ и назад ", първата независима галерия на Гергана Рахнева във Варна. Тя ще бъде открита на 18 юни, събота от 17.00 до 22.00 часа.

Всяка една галерия е резултат от търсене, прекарване, умелост на художник, който се обръща към фена със личната си метафора за действителността.  Гергана Рахнева и нейната галерия “До Там и назад " е асоциативен персонален роман за последните 10 години от живота й, за конфликта на култури, за наученото и разбраното през средствата на живописта.

Гергана е родена в Русе,  приключва Иконопис, а след това магистратура “Живопис " във ВТУ " Св. св. Кирил и Методий " и взема решение да остане в остарялата столица. Среща брачна половинка си, графикът Петър Лазаров, който след  близо 20 години артистична кариера в Холандия, става  учител в една от деветте най-големи художествени академии в Китай. Двамата се местят в Чончин  (Chóngqìng), голям мегаполис, който се намира в Съчуан. Въпреки културния потрес, който претърпява всеки европеец, заселващ се в Поднебесната империя, те се усещат добре, работят, творят, излагат, даже там им се случва най-голямата наслада, Виктор – синът им, се ражда в Китай преди 7 години. Китайският им интервал е обичан за двамата, макар че две години прекарали безусловно като домашни пандизчии поради пандемията, по тази причина и вземат решение да се върнат назад. След Холандия и 32-милионен китайски мегаполис, Горна Оряховица е идната житейска спирка за художниците Петър Лазаров и Гергана Рахнева.Пандемията поставила завършек на китайския интервал в живота им, най-малко към този момент. Те не престават да се надяват, че в миналото ще се върнат на изток. Понастоящем Гергана Рахнева работи като  реставратор на хартия в Регионалния исторически музей във Велико Търново. 

Китай е феномен в развиването на пазара на изобразително изкуство и към този момент е заел несъмнено лидерска позиция в проведените арт изложби и разнообразни огромни международни събития, както и в откриването на големи нови галерии за модерно изкуство. Китайското модерно изкуство има своя завършена еднаквост през традицията до основаване на синергични нови образни форми.  Трудно се разказва, мъчно се споделя всичко това. Веднага се сещам за думите на Едуард Хопър “Ако можех да го кажа с думи, нямаше да има причина да рисувам. “  Изложбата е рисувана в ателието на художничката в Чончин през последните две години. Последния огромен триумф на  Гергана Рахнева е присъединяване и в биенале в Китай дружно с  огромният Марин Върбанов – индивидът, основал компетентност “Текстил " в Китай. 

Позицията на художника е постоянно смирена. По създание той е канал. Гергана  поглежда с мигане и лична нова интепретация през европейския си живописен взор видяното и почувстваното, в изложбата ще видите обичайни китайски флорални претекстове, портрети, натюрморти и пеизажи с поп-арт детайли, отлитащи оригами птици, цветност която укрепва препратката и едни прелестни рисувани ветрила, които изпращат фена на място, което е непознато, само че предстоящо.  

Представата на някои за Китай като за място, бълващо евтини и некачествени артикули е изцяло неправилна. Всъщност китайците ценят миниатюрите и добре направените неща. Обичат качествените артикули, изключително когато са ръчно пипнати. 

“Това, което ми харесва в холандския метод на живот, го има и в Китай – подреденост, почитание, всичко е елементарно за приложимост. Китайците вършат нещата по този начин, че надали не да са безконечни. ", споделя авторката и потегля към ателието си в с.Стефан Стамболово, където осмисля върху платно частта от изложбата “...и Обратно ", за наша наслада.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР